Hinderdam

Zie de historie

RondjeVecht.nl » Hinderdam

Hinderdam in het kort.

Fort Hinderdam is niet toegankelijk, alleen te zien van de openbare weg.

De Hinderdam is een woongemeenschap dat zijn naam dankt aan de hinder die de in 1327 opgeworpen dam veroorzaakte voor de scheepvaart. De dam diende om de stad Utrecht e.o, tegen de invloed van de Zuiderzee te beschermen. Om de dam te beschermen is later ook een fort verschenen. Het land waarop het fort stond is door de in 1550 graven kanaal in een eiland verandert. De in 1437 gebouwde sluizen worden in 1672 verwoest door de Fransen die naar Amsterdam willen doorstoten maar door de waterlinie worden tegengehouden. De Franzen trekken hier plunderend door de regio. Door de bouw van de sluizen in Muiden is de dam bij de Hinderdam overbodig geworden. Het fort is onderdeel geweest van verschillende verdedigingslinies om uiteindelijk in 1954 te worden opgeheven.

Naast/achter het fort heeft ook de buitenplaats Hinderrust gelegen. Het eiland met fort en het eiland waarop buitenplaats hinderrust heeft gelegen, zijn beide niet voor publiek toegankelijk. Het terrein van het fort is onder het beheer van Natuurmonumenten.

Laatste wijziging: 30-07-2024 [dd-mm-yyyy]; door: GJS.

Fort Hinderdam open voor bezichtiging: Nee. Is wel te bezichtigen vanaf de openbare weg.
Locatie: GPS-Coördinaat: 52.2825,5.05803.
Het best te zien in de buurt van de Klompweg 11, 1393 PJ, Nigtevecht,  GPS-Coördinaat: 52.284345, 5.057065

Fort Hinderdam, deel 1

Fort Hinderdam is het beste te zien aan de westkant van de Vecht, aan de kant van Nigtevecht. De Hinderdam dankt zijn naam aan hier in 1326 gebouwde dam. De dam en de in 1437 gebouwde sluizen veroorzaakte veel hinder voor de scheepsvaart.
Tot ongeveer 1326 stond de Vecht nog in open verbinding met de Zuiderzee. Het waterpeil steeg mee met  het waterpeil van de Zuiderzee met zijn getijdenwerking. Om overstromingen te voorkomen zijn er 1173 dijken aangelegd van Utrecht tot aan de Hinderdam en werd in 1326 voor het eerst een dam gebouwd op de grens van de provincies Utrecht en Noord-Holland ter hoogte van Hinderdam nr 15. Dit was in de oorspronkelijke Vecht dus nog niet langs het kanaal waar de Hinderdam nu aan ligt. De Vecht liep van oorsprong, aan de zijde van Nigtevecht, om het fort heen.

Leuk feitje: Het Naardermeer is een overblijfsel van één zo’n overstroming van de Vecht.

1818 - Kadastrale kaart Hinderdam met namen buitenhuizen – Archiefnr NL-HlmNHA_491_1080 Bron Noordhollands archief

1818 – Detail van de Hinderdam van de Kadastrale kaart met namen van buitenhuizen. Archiefnr.: NL-HlmNHA_491_1080. Bron Noordhollands archief. Op deze kaart zijn aangegeven de Hinderdam (Links in de Vecht) Hinderrust (Rechts van de Hinderdam). De burggen over de vecht zijn nog zichtbaar. Links onder de onderste brug is nog de naam “Dam Veght” te zien. Zie ook dat de vecht boven en onder het fort door loopt. De bovenloop is de oorspronkelijke loop van de Vecht en de onderloop is het in 1550 gegraven kanaal.

1810 Kaart van waterlinie tpv de Hinderdam Archiefnr TA2092 - X 159559 Bron Archieven

1810 Kaart van waterlinie tussen de Hinderdam en de Zuiderzee. Archief nr.: 2092-1 – X 159559. Bron: HetUtrechtsArchief.nl. Detail Hinderdam met namen buitenplaatsen. Links van de Vecht van onder naar boven, Roosendaal,  Zwaanwijk, Overdam, Koning lust (is later opgegaan in Hinderrust) en Over Nes. Rechts van onder naar boven, Vecht en Bergzigt en Hinderdam.

1731 Kaart ontwerp waterlinie Noord Holland Detail Nederhorst Bron Nationaal archief

Detail kaart van de waterlinie uit 1731. Hier is Nederhorst den Berg in detail te zien. Fort Hinderdam is net even links van de rode lijn, in de Vecht. De Vecht stroomt hier van links naar rechts, naar de Zuiderzee. Rechtsboven ligt Weesp tussen fort Hinderdam en Weesp ligt fort Uitermeer. De Horstermeer is nog een meer. Archiefnr: 4.OSK / H22 (Bron Nationaal archief).

2017 - Huis aan de linker kant is de voormalige bakkerij aan de Hinderdam nr 15 Archiefnr 2854 Bron Historische kring

Links de voormalige bakkerij aan de Hinderdam nr 15. Weer opgebouwd na de sloop van de Fransen in 1672. Bron Historischekring.

De Hinderdam

Rond 1550 is de kortere vaarweg gegraven en hiermee is o.a. de huidige straat Hinderdam ontstaan tezaam met het eiland Hinderrust. Ook in deze arm van de Vecht is een dam gekomen. In 1618 is er een brug gebouwd over de sluis in de dam. Zodat het reizen richting Weesp makkelijker werd.

Het huis met nummer 15 aan de Hinderdam heeft een rijk verleden. Er is rond 1575 een bakkerij verschenen waar schippers tijdens het wachten bij de dam hun eten konden kopen. Vanuit hier waren de aanvaringen van de schippers met de dam veelvuldig te zien. Achter de bakkerij ontstond zelfs een herberg. Het werd later buitenplaats Damvecht, hier is niks meer van over.

In eerste instantie was er nog geen fort gebouwd maar met de dreiging dat Spanjaarden, november 1572, vanaf Amersfoort dreigden door te stoten, werd er snel een Utrechtse– en Hollandse Waterlinie gebouwd/gegraven. Hierbij behoorde ook een fort om de Hinderdam met sluis, tezamen met de hoger gelegen gebieden, te verdedigen. Het fort bestond zeer waarschijnlijk uit zand en hout. In het rampjaar, 1672 houden de Fransen huis in deze contreien, met meer dan 1000 man zijn ze van Utrecht naar Vreeland getrokken en vernielden op hun roof/plundertocht ook de Hinderdam met de sluizen. Hierdoor zijn in 1674 de sluizen bij Muiden gebouwd en worden de dam en sluizen van de Hinderdam niet meer opgebouwd. Ze hebben er waarschijnlijk tot 1700 vervallen bijgelegen. De Utrechtse en Hollandse Waterlinie zijn later in 1672 opgegaan in de Oud Hollandse Waterlinie. In 1672  is de “aarden schans” ofwel fort Hinderdam nog versterkt.

De bakkerij op nr. 15 is door de Fransen in 1672 vernield en is weer opgebouwd tot het huidige monument.

Al in 1673 is begonnen met de bouw van de zeesluizen bij Muiden. In deze tijd was de provincie Utrecht bezet door de Fransen. Hierdoor kon de provincie Noord-Holland de sluis bij de Hinderdam slopen. Na de bezetting van de Fransen kwam de provincie Utrecht weer bij de Unie onder de voorwaarde dat de dam niet werd herbouwd. Het fort werd hierna nog wel gebruikt om de scheepvaart te controleren en de naburige forten met geschut (kanonvuur) te ondersteunen.

Buitenplaatsen, DamVecht, Overdam en Koningslust (Damsigt en Hinderrust).

Aan de kant van Nigtevecht daar lag, tegenover de Hinderdam, aan de Klopmweg, buitenplaats “Damsigt”.Damsigt wordt in 1729 verkocht aan Jan Valckenier Woutersz en wordt op 1754 gekocht door Floris Bontekoning (†1770). In 1761 koopt hij van Johanna Hoedermaker(?-1777), de weduwe van Simon Hogenbrink, Hinderrust dat ligt op het eiland achter fort Hinderdam. Floris Bontekoning hernoemt “Damsigt” en “Hinderrust” naar “Koningslust”.  In 1798 is Koningslust overgegaan op Sebastiaan van Nooten Santz.

In 1811 verkocht Hendrik Michmershuijsen “Koningslust” aan Cornelis Schreuder, die het oude “Damsigt” kocht en Hendrik de Jongh (†1845) die “Hinderrust” kocht. In 1845 blijkt “Koningslust” niet meer te bestaan en komt “Hinderrust” in hand van Hendrik de Jongh zijn dochter Marretje de Jongh zij kreeg samen met Jan Schuurman, bakker van beroep,  twee zonen, waarvan Henrik in 1861 “Hinderrust” erft. Van 1875 tot 1915 heeft, rietdekkers familie, Pos “Hinderrust” in bezit gehad en gebruikt als boeren woning. Sinds 1971 is de hofstede als woning in gebruik.

Buitenplaats Damvecht lag een beetje verscholen achter Hinderdam huisnummers 15 & 16. Dit wat een bescheiden rechthoekige buitenplaats met minimal afmetingen en is ontstaan in 1720 op de plek waar daarvoor de herberg stond. Damvecht moet erg geleken hebben op buitenplaats Overdam. Damvecht is 1828 afgebroken. Alleen de vierkant vorm in het weide herindert nog aan dit buitenhuis

Overdam bestaat nog steeds en ligt aan de kant van Nigtevecht en iets voor Damsigt (zie ook de AFBEELDING MET BUITENPLAATSEN op de pagina van NEDERHORST DEN BERG). Overdam werd door Pieter Melkpot, eind 17de eeuw gebouwd.

Bron: Thema nummer Werinon 24 “Petersburg, een verdwenen buitenplaats”. Arikel “Buitenplaatsen in Nederhorst den Berg in de 17e en 18e eeuw” van Els N.G. van Damme. Historische kring Nederhorst den Berg.

Voor meer info over buitenplaats Damzigt zie Werinon 83. Artikel: “De gouden ring rond de Hinderdam (17de-19de eeuw)”, blz. 27-44. Door: Els N.G. van Damme. Bron: Historischekring Nederhorst den Berg.

Tekening van Fort Hinderdam

Een tekening van fort Hinderdam met dam en sluis. Artikelnr.: 3439, bron Historische Kring.

Blz 90 De zegepraalende Vecht Overdam op de Hinderdam 1719 - Detail

Blz 90 van De zegepraalende Vecht. Links is een deel van Overdam te zien en ligt aan de overzijde van de Hinderdam. 1719. Het fort ligt in het midden in de Vecht. Artikelnr.: 135675. Bron: HetUtrechtsArchief.nl. Overdam ligt aan de kant van Nigtevecht. Door Daniel Stoopendaal

Kaartcollectie Binnenland Hingman - Fort Hinderdam 17de eeuw Bron Nationaal archief

Plan van het fort Hinderdam (17de eeuw).  Toegangsnr. 4.VTHR. Inventarisnr. 4646. Bron Nationaal archief.

ca 2000. Fort Hinderdam van binnen

Fort Hinderdam van binnen rond het jaar 2000. Archiefnr.: 4175. Bron Historischekring Nederhorst.

Fort Hinderdam, deel 2

In 1815 werd het fort onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In 1848 was het verdedigbare wachthuis gereed. Het wachthuis bestond uit het hoofdgebouw en 2 vleugels. Rond het wachthuis was een slotgracht gegraven met een ophaalbrug. Op het dak had men borstwering, een borst hoge muur, zodat men beschermd was voor vijandelijk vuur, terwijl men hiervandaan de vijand kon beschieten.
Rond 1879-1880 is het fort grondig gewijzigd, zodat het gebouw weer bescherming bood aan het nieuwe wapentuig. Zo werd er aarde opgeworpen tegen de muren en aarde op het dak gelegd. Hierdoor verdween de slotgracht. Het fort deed niet meer dienst als geschutsopstelling, maar deed dienst als logiesruimte en opslagplaats. Er werd ook een bomvrije kelder gebouwd.In 1906 is er een wachterswoning gebouwd. In de Eerste Wereldoorlog (die duurde van 28-07-1914 tot 11-11-1918) verbleven er 50 militairen. In 1913 werd fort Hinderdam onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Deze staat op de Unesco Wereld Erfgoed lijst. Op  1 september 1922 werd het fort onderdeel van het oostfront van Vesting Holland. In 1934 werd het fort versterkt met een V.I.S.-mitrailleurkazemat (Uitleg VIS-Kazemat) om de provinciale weg Hilversum – Weesp, die in 1927 was aangelegd, te beschermen. In 1934 worden er bunkers bijgebouwd op het eiland. Tijdens de mobilisatie van 1939 (Tweede Wereldoorlog) werden er zo’n 200 militairen gelegerd in en om het fort, vooral om loopgraven te maken. Op 12 februari 1954 werd bij koninklijk besluit fort Hinderdam opgeheven.

Tegenwoordig is fort Hinderdam eigendom van natuurmonumenten en wordt het fort met rust gelaten en kan de natuur zijn gang gaan. De huidige bewoners zijn dan ook waarschijnlijk vleermuizen.

Plattegrond van fort Hinderdam - 1, Slaapvertrek Majoor en Kantine. 2, Magazijn. 3, Ingang. 4, Met steen opgeworpen muur met 3 doorgangen. 5, Halve bastion met begroeiing. 6, Halve bastion.

Plattegrond fort Hinderdam, uit 1795, met uitleg (vrij vertaald) Archiefnr.: NL-HlmNHA_560_000983_G. Bron Noord-Hollands Archief.
Uitleg:  1, Slaapvertrek Majoor en Kantine. 2, Magazijn. 3, Ingang. 4, Met steen opgeworpen muur met 3 doorgangen. 5, Halve bastion met begroeiing. 6, Halve bastion.

Detail kaart uit 1612 van de Vecht van de Hinderdam tot Muiden met dijken huizen en steden

Detail van kaart uit 1612 van de Vecht van de Hinderdam tot Muiden met dijken huizen en steden Door Lucas Jansen Sinck. De Vecht stroomt van onder naar links boven. Archiefnr: A-1877. Bron: Hoogheemraadschap van Rijnland.

Detail kaart uit ca 1810 van de buitenplaats Koningslust bij Nigtevecht

Detail van kaart uit ca 1810 van de buitenplaats Koningslust in Nigtevecht, tegenover de Hinderdam (is niet te zien zou boven liggen). Archiefnr 1514 – X 159539. Bron: HetUtrechtsArchief.nl.

Foto van de Toegangsdeur fort Hinderdam

Deur van fort Hinderdam foto van ca 2000. Bron Stelling-Amsterdam.nl/Forten/Hinderdam/.

Herinneringen van een 5 jarig jongetje,

De herinneringen van Piet de Jong (1939-2021). Tegen het eind van de Tweede Wereldoorlog: hij kan zich nog herinneren dat de Duitsers gelegerd waren in Fort Hinderdam en aan de overzijde van de Vecht. Ook waren er een keer twee broers gevlucht voor de Duitsers; ze moesten zich melden voor dienst. Zij hadden zich verstopt achter een schoof (pluim van stro om het op het land te laten drogen). Maar gelukkig voor de broers konden de Duitsers niet zo goed schieten.
Ook tijdens de oorlog is de verbindingsbrug van de Hinderdam naar het eiland Hinderrust opgeblazen.

Wat ook indruk maakte was de aparte manier van vissen van de Duitsers; ze gooiden een handgranaat in het water waarna de vissen vanzelf naar boven kwamen. Hun familie, die toch niet zoveel te eten had, kregen dan ook wat.

1926 Luchtfoto Fort Hinderdam Archiefnr 2011-0954 Bron NIMH.nl

Luchtfoto uit 1926 van Fort Hinderdam. De aparte gebouwen zijn goed te zien ook op het eilandje dat bij het fort hoort dat aan de Hinderdam ligt, met brug naar de Hinderdam. Het nadere eilandje, aan de kant van Nigtevecht daar staat geen gebouw op. Archiefnr: 2011-0954. Bron: NIMH.nl

1608 Kaart van onderste deel Noord-Holland Toegeschreven aan Joost Jansz. Bilhamer Archiefnr RP-P-AO-7-2-3 Bron Rijksmuseum Detail Nederhorst met Vecht om fort Hinderdam

1608. Kaart van onderste deel Noord-Holland. Toegeschreven aan Joost Jansz. Bilhamer. Archiefnr: RP-P-AO-7-2-3. Bron: Rijksmuseum. Detail: Nederhorst den Berg met Vecht om fort Hinderdam. Ook de brug over de Vecht is te zien.

Tijdlijn Hinderdam

1130 Bouw Ottersproorsluis in de Vecht bij Breukelen. (Bron Werinon 97, Geschiedenis Hinderdam. Blz 26)
1173 De Vecht werd van Utrecht tot aan de Hinderdam, op de grens van de provicies Noord-Holland en Utrecht, van dijken voorzien.
1326 Bouw sluis bij Vreeland, deze heeft er maar 30 jaar gestaan.
1327 Dam wordt in de oorsprokelijke Vecht gelegd terhoogte van Hinderdam nr 15.
1327 Dijken worden opgeworpen van Utrecht tot bij de Hinderdam
1421 St Elisabethsvloed, aanleiding voor de bouw van dammen en sluizen meer stroom opwaarts.
1437 Bouw sluizen Hinderdam
1550 Kanaal langs de Hinderdam is/wordt gegraven.
1572 November dreiging Spanjaarden, bouw waterlinie en bijbehorend fort.
1618 Er komt een brug over de dam om reizen naar Weesp makkelijker te maken.
1650 Ontstaan van boederij Lindehoeve
1672 De Fransen slopen oa de Hinderdam, het huis op nr 15 en KASTEEL NEDERHORST. De Utrechtse en Hollandse Waterlinie gaan op in de Oud Hollandse Waterlinie.
1673 Bouw sluizen in Muiden. Bouw duurt tot 1674. Waarschijnlijk hadden de Romeinen hier al een tolhuisje neergezet.
1712 Ontstaan boederij Vechtzicht.
1778 Pruisen veroveren het fort met een list.
1794 Engelse troepen bezitten het Fort
1813 De Kozakken veroveren het Fort.
1815 Fort Hinderdam wordt onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.
1879 Aanpassing fort Hinderdam.
1913 Fort Hinderdam wordt onderdeel van de Stelling van Amsterdam
1914 Start Eerste Wereldoorlog, 28 juli. 50 man gelegerd in het fort.
1918 Eind Eerste Wereldoorlog 11 november.
1934 Er worden bunkers op het eiland van het fort bijgebouwd.
1939 Mobilisatie (Tweede Wereldoorlog) 200 man in en om fort Hinderdam.
1940 Start Tweede Wereldoorlog, 10 mei
1945 Eind Tweede Wereldoorlog 6 mei
1954 Fort Hinderdam wordt opgeheven bij koninklijk besluit.

Vragen

♦ Volgens de Werinon 1 staat in het stuk over de Hinderdam dat de Hinderdam op 1672 door de Fransen gesloopt is. Terwijl volgens Wiki https://nl.wikipedia.org/wiki/Franse_Tijd_in_Nederland, de Fanse tijd van 1795 tot 1813 was. Dit valt dan buiten de aangegeven datum van de Werinon 1, blz, 12. Ook kloppen de datums niet van de heer van Nederhorst van Zuylen (1566-1579) valt buiten deze periode, te lezen in Werinon blz 14.
♦ Het is niet helemaal duidelijk wanneer de sluizen bij Muiden gebouwd zijn en of de Hinderdam nu is afgebroken of is gesloopt door de Fransen. In Werinon staat dat de Hinderdam is afgebroken en dat het Fort is ingenomen door de Fransen. Maar in Werion 1 & 2 staat dat de Hinderdam is gesloopt door de Fransen.

Gevonden niet gebruikte boeken/artikelen

Voor verder onderzoek heb ik hieronder een aantal gevonden maar niet gebruikte boeken/artikelen toegevoegd.

◊ Betreft o.a. Hinderdam brug over de Vecht, blz 140 t.m. 145. Artikel: De Hinderdamse tol. Door: Els N. G. van Damme. Boek: Tussen Vecht en Eem – TVE 13e jrg. nr.3, september 1995. Bron: tussenvechteneem.nl. Gezocht op: “Hans Hendrik van Haersma” site:https://www.tussenvechteneem.nl/.

 

Aanbevolen verhalen

 

Nederhorst den Berg.
 Nederhorst den Berg gelegen aan de Vecht met een rijke en roerige geschiedenis en vele mooie buitenplaatsen.

Kasteel Nederhorst
In NEDERHORST DEN BERG ligt aan de slotlaan kasteel Nederhorst. De eerste brucht is rond 1260 gebouwd waarna er rond 1486 een kasteel is verschenen.

Willibrord Kerk, op de heuvel
In NEDERHORST DEN BERG staat een oude kerk met een lange geschiedenis en was van grote betekenis voor deze streek.

Petersburg een verdwenen maar ooit zo prachtige buitenplaats.
In NEDERHORST DEN BERG lag tussen 1705 en 1819 een buitenplaats met zeer weelderige tuinen. Petersburg gelegen, tussen de Eilandseweg en de Vecht, tegenover Nigtevecht.

Horstermeer met  het NERA gebouw, het ontvangststation voor internationale communicatie.
In NEDERHORST DEN BERG ligt de Horstermeer een in 1881 definitief drooggelegd stuk land. met een roerig verleden.

Bron Hinderdam:
♦ Werinon 01, Historische kring, blz 12, De Vechtbrug aan de Hinderdam 1780-1819, door Els N. G. van Damme
♦ Werinon 02, Historische kring, blz 31  (of 12 in pdf), De Vechtbrug aan de Hinderdam 1780-1819 dl 2, door Els N. G. van Damme
♦ Werinon 04, Historische kring
♦ Werinon 97, Geschiedenis Hinderdam. Blz 26. Historische kring.