NERA & Horstermeer

Zie de historie

RondjeVecht.nl » Horstermeer

Horstermeer en NERA in het kort

De Horstermeer, te NEDERHORST DEN BERG, was zoals de naam al doet vermoeden in eerste instantie een meer. Er zijn 2 pogingen ondernomen om het meer droog te leggen maar door het vele kwelwater afkomstig uit de Zuiderzee is de eerste poging in 1636/’37 gestaakt.

In 1881 is met succes een tweede poging ondernomen. De eerste bewoners hadden het moeilijk door de slechte grond. De Horstermeer maakte ook deel uit van de waterlinie, waardoor het gebied verschillende malen onderwater is gezet.

In 1950 zijn er antennes in de Horstermeer gezet en is de NERA ontstaan; De drassigegrond was uitermate geschikt voor het ontvangen van internationale telefoongesprekken. Het hoofdgebouw is zo ontworpen, om ook bij een inudatie (het onderwater laten lopen) van de polder, gewoon te kunnen blijven functioneren. Bij de NERA heeft men de eerste signalen van de Russische kunstmaan Spoetnik opgevangen. Later zijn er ook schotels gebouwd waarvan één het signaal van de eerste commerciële TV zender heeft doorgegeven. Door het beschermen van de radiofrequenties is er hier ook jacht gemaakt op zend piraten (illegaal zenden van radiosignalen)

Laatste wijziging: 22-10-2022 [dd-mm-yyyy]; door: GJS.

Bezienswaardigheden (NERA): Vanaf de openbare weg. Terrein niet toegankelijk voor bezichtiging.
Locatie: Radioweg 3-4, 1394AR, Nederhorst den Berg. GPS-Coördinaat: 52.241337, 5.076863.

Drooglegging Horstermeerpolder

De Horstermeerpolder waarin ook de NERA staat, ligt in de gemeente NEDERHORST DEN BERG. Dit poldergebied was in vroeger tijden een meer. Er zijn 2 pogingen gedaan om de Horstermeer droog te leggen. De eerste poging rond 1612 door GODARD VAN REEDE(1588-1648), heer van Nederhorst.

De Horstermeer heette tot de Middeleeuwen Overmeer, maar is later vernoemd naar de eigenaar Alfer van Wulven van der Horst (Meer van der Horst). Het meer werd tot die tijd gebruikt voor de afwatering van de omringende polders. Dit gaf een extra probleem bij de eerste poging tot drooglegging, gestart rond 1612. Rond 1636/’37 werd de eerste poging tot drooglegging gestaakt mede door de grote hoeveelheid zout kwelwater wat de polder instroomde.

Ten tijde dat de Horstermeer polder nog een meer was was dit een belangrijk natuurgebied getuigen het aantal getelde vogels in 1851. Te weten, 700 paren blauwe en purper-reigers. 1000 paren lepelaars en meer dan 1000 paren aalscholvers. In de broed periode werden er dan ook veel eieren geraapt, in één week 800 reigereieren, 1600 lepelaareieren en 1100 schollevaareieren.  M.a.w. het was een belangrijk natuurgebied voor de voedsel voorziening. Er werde ook zwanen gehouden in het meer, die zich vrij konden bewegen maar door keepjes in de snavel herkenbaar voor de eigenaar. Zo is er onenigheid geweest begin januari 1669 tussen de heer van Nederhorst GERARD VAN REEDE(±1624-1670) en Lodewijk van de Bas(1634-1700). Gerard van Reede beschuldigde Lodewijk ervan om 40 zwanen te stelen. Het leek te berusten op een misverstand. [Bron: 2].

De Horstermeer wordt in 1881 verkocht aan de heer H. C. van der Houven van Oordt (1837-1901). Hij start de tweede poging tot drooglegging. In eerste instantie was ook zijn plan om de SPIEGELPOLDER, de Kortenhoefs polder droog te leggen maar daar werd door het ministerie van Oorlog geen goedkeuring voor gegeven, omdat het gebied ook deel uit maakte van de waterlinie. Voor de Horstermeer was geen concessie nodig omdat de oude concessie van de heer van Reede nog steeds gold. Voor het bemalen werden nu stoommachines gebruikt. Alle sloten die nodig waren werden met de hand gegraven. Voor het droogmaken werden 2 stoommachines gebruikt; één stond er aan het eind van de Machineweg. Hieraan ontleent de weg ook zijn naam. De tweede stoommachine stond aan de Overmeerseweg. De twee stoomgemalen bleken niet genoeg capaciteit te hebben en is er een derde stoommachine gebouwd op de huidige Vreelandseweg nr 2 (in de hoek Overmeerseweg en Vreelandseweg). Deze stoommachine bediende 2 pompen. Dit gemaal heeft dienst gedaan tot 1942. De kosten van de kolen liepen aardig op. Het gebouw voor de stoommachine aan de Machineweg is nu een woonhuis, Machineweg 55 tm 59.

De eerste bewoners Horstermeer

Dr. Frederik van Eeden (Haarlem, 3 april 1860 – Bussum, 16 juni 1932) vestigt zich op 31 aug 1902 in de Horstermeer en sticht een de gemeenschap, de nieuwe Harmonie. Frederik van Eeden was een van de tientallen gezinnen die uit Friesland kwamen omdat ze daar geen ruimte kregen voor hun socialistische ideeën. De heer Durk Oebeles de Vries (1872-1937) vestigt zich in 1904 in de Horstermeer en wordt voorzitter van het polderbestuur. Hij zet zich in voor een groenteveiling in Hilversum en een openbare school in de Horstermeer.

De bewoners in de Horstermeer polder hadden het aanvankelijk zwaar, omdat de grond moeilijk te bewerken was door een kleilaag waar het water niet door heen loopt. In eerste instantie heeft men hier de makkelijk te verbouwen groenten gekweekt. Later noemde men de Horstermeer ook wel de graanschuur van het Gooi.

Voor 1930 hadden de akkers in het huidige NERA gebied een breedte van 20 meter hierop kon men de fijnere bladgroenten, zoals sla, spinazie en andijvie verbouwen. In de cursusjaren rond 1930 is door de overheid gepoogd, in het kader van de werkverschaffing, de grond hier economischer in te delen door de kavels te verbreden van 20 naar 60 meter. Ook moest de onderliggende kleigrond naar boven gehaald worden. Dus de grond werd extra diep omgeploegd. Toen de tuinders weer aan de slag konden bleek dat de kavels te breed waren en het water niet goed werd afgevoerd.  De gewassen geroeide niet meer en één voor één zegde de tuinders de huur op. De natte grond bleek wel zeer geschikt voor het plaatsen van ruit-antennes (lees meer hierover onder het kopje “DE NERA IN DE HORSTERMEER“). [Bron: 1].

Bronnen:

  1. Werinon 99. Artikel: Het begin van de NERA. Stukje geschiedenis. Blz. 5 of 7. Door Floor Smit. Uitgave van: De Histrorische kring.
  2. Werinon 41. Artikel: ZWANENDRIFT OP HET HORSTERMEER, blz 16-18. Door: Els N.G. van Damme. Bron: Historische kring Nederhorst den Berg.
Het oude stoomgemaal uit 2008 aan de machineweg nu bewoond door 3 gezinnen

Het oude stoomgemaal aan de Machineweg in 2008, bewoond door 3 gezinnen. Archiefnr: 2287. Bron Historische Kring.

Schotel van de Nera waarmee de radio signalen van Russische kunstmaan Spoetnik, zijn ontvangen.

1957-10-08 Schotel voor het ontvangen van oa radiosignalen van de Russische kunstmaan de Spoetnik. De NERA staat op de achtergrond. Toegangsnr.  909-0164 (Bron Nationaal archief)

Opening NERA Degene die het lint doorknipt is burgemeester B A Ph Baron van Harinxma thoe Slooten

1950 – Opening NERA Degene die het lint doorknipt is burgemeester B A Ph Baron van Harinxma thoe Slooten. Bron Historische Kring.

1950 NERA gebouw

1950 NERA gebouw als bij de opening. Het gebouw blijft droog ook bij een inudatie (onderwater zetten van een waterlinie) Bron Historische Kring

De NERA in de Horstermeer

Rond 1949  is men voor internationale communicatie afhankelijke van internationale radioverbindingen, korte golf radio verbindingen. Voor dat de  NERA bestond, stond het ontvangst station in Noordwijk (Radio Noordwijk of NORA) maar op de droge zandgrond was het ontvangst niet optimaal. Men was opzoek naar natte grond voor een optimaal ontvangst van de korte golf. De toenmalige PTT (Post Telegraaf Telefoon) vond de Horstermeer polder met de goedkope grond prijs.  Met de ruitvormige antennes werd verbindingen onderhouden met; Argentinië, Batavia, Curacao, Noord-Amerika, Rome, Shanghai, Stockholm en Tanger.
(Bron: Werinon 102; Historische kring; Artikel “Nederhorst den Berg na de bevrijding deel 4: 1949”; Door Mark Hilberts; blz 6).

Het NERA gebouw is ontworpen door architect Frans E. Röntgen (1904-1980) in 1948. Het gebouw in in 1950 geopend. De afkorting NERA staat voor NEderhorst den berg RAdio. Het gebouw is zo ontworpen dat bij een inundatie (het onderwater laten lopen van de polder) het gebouw kan blijven functioneren. De NERA speelde samen met radio Kootwijk, een belangrijke rol in het internationale telefoonverkeer. Radio Kootwijk zond uit en de NERA ontving het signaal. Zo is het eerste telefoongesprek in 1929 tussen Nederland en Indië gevoerd. Een gesprek kostte toen 11 gulden per minuut en kon alleen gevoerd worden in een speciaal “Indië-telefooncel”.

Later zijn er ook schotelantennes verschenen bij de NERA. Één van de schotels heeft bij de eerste uitzendingen van de eerste commerciële omroep nog het signaal verzonden naar de satelliet. Deze schotel heeft nog een tijdje in Madurodam gestaan.

Tijdens het ontvangen van de radiosignalen werd er actief gemonitord op zenders die het signaal verstoorden. M.a.w. er werd jacht gemaakt op zend-piraten.

In 2005 sluit het NERA gebouw haar deuren.
Momenteel (2018) zijn er op het NERA-terrein nog maar enkele op afstand bediende antennes in gebruik. En zijn de ruimtes in het NERA-gebouw te huur.

Leuk feitje: Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten de Duitsers Radio Kootwijk voor de communicatie, alleen zenden, met hun onderzeeboten.
Nog een leuk feitje over radio Kootwijk: Tijdens de nadagen van de Tweede Wereldoorlog hebben de Duitsers veel apparatuur onklaar gemaakt of meegenomen. Deze apparatuur werd weer in Duitsland gevonden en met 14 wagons terug vervoerd naar Kootwijk.

Bestuderen van de opvangen radiosignalen van de Russische kunstmaan Spoetnik bij het radio-ontvangstcentrum PTT Nera

1698-10-08. Opvangen radiosignalen van de Russische kunstmaan de Spoetnik, bij de NERA. Toegangsnr: 2.24.01.03. Bestandnr. 909-0158. Bron: Nationaal archief.

Luchtfoto NERA met schotel en zonnespiegel voor meten zonneactiviteit

Luchtfoto NERA met schotel en zonnespiegel voor meten zonneactiviteit. Bestand: 2016-01-08_1195_TvdK. Bron: Historische kring.

Kaart uit 1973 van de Hostermeerpolder met waterlopen en kavels te Nederhorst den Berg

Kaart uit 1973 van de Horstermeerpolder met waterlopen en kavels te Nederhorst den Berg. Archiefnr NL-AsdWAGV_010109. Bron Archieven.nl

Tekening uit 1890 Ontwerp van stoomgemaal voor droogmaking van de Horstermeerpolder

Tekening uit 1890 met ontwerp van beneden stoomgemaal voor droogmaking van de Horstermeerpolder. Archiefnr NL-AsdWAGV_010252. Bron Archieven.nl

Tijdlijn Horstermeer en NERA

1612 Eerste poging tot droogleggen van de Horsterrmeer.
1636 Eerste poging tot droogleggen wordt gestaakt.
1838 De Horstermeer wordt verkocht aan de heer Van Loon.
1881 De Horstermeer wordt verkocht aan de heer H. C. van der Houwen van Oordt. Hij start de tweede poging tot drooglegging.
1882 De stoommachine in Overmeer start.
1883 De stoommachine aan de Machineweg start.
1902 Van Eeden koopt op 31 aug. voor fl14.000,- , 20ha, land in de Horstermeer.
1904 Durk Oebeles de Vries (1872-1937) vestigt zich in de Horstermeer
1910 Stoommachine aan Overmeer wordt vervangen voor een dieselmotor
1924 De derde vervangende stoommachine tpv Overmeerseweg 2 stopt met pompen.
1950 NERA gebouw wordt geopend.
1987 Horstermeer overstroom, in de nacht van 20 op 21 juli, door hevige regenval, bijna 80mm regen. Bron Werinon, 101, Historische kring. Water, onze gemene deler. Door Gerard Baar.
2005 Het NERA gebouw wordt niet meer gebruikt voor het ontvangen van radio signalen.

Gevonden niet gebruikte boeken/artikelen

Voor verder onderzoek heb ik hieronder een aantal gevonden maar niet gebruikte boeken/artikelen toegevoegd.

◊ Behandeld: Gevonden mamoet tand op 38m diep bij het boren naar de zoutwaterbel onder de Horstermeerpolder. Artikel: Waterschap doet bijzondere vondst bij boring Horstermeerpolder. Door: Sam de Graaff. Datum: 25 juni 2020. Bron: Parool.

◊ Behandeld: Waarom er geboord wordt naar brak water in de Horstermeer. Jaarlijks wordt nu 36 miljard liter kwelwater uit de Horstermeerpolder gepompt. Artikel: Hoe we het zoute kwelwater in Horstermeer willen temmen. Datum: 5-1-2017. Bron: Waternet.

◊ Behandeld: Waternet start in de rioolwaterzuivering (RWZI) Horstermeer een proef om medicijnresten uit afvalwater te halen. De proef bestaat uit het testen van de (O3-STEP filter) techniek. Artikel: Proef met extra zuiveringsstap tegen medicijnresten. Datum: 9-12-2020. Bron: Waternet.

◊ Behandeld: Aanbestedingsprocedure gestart voor het realiseren van zonneweide Horstenmeer Fase 2. Artikel: Stichting Waternet start aanbesteding voor zonneweide Horstenmeer Fase 2. Datum: 27-02-2018. Bron: Solarmagazine.

◊ Behandeld: Gevonden Romeinsekruik in de Horstermeer. Artikel: (2018) Een Romeinse kruik uit de Horstermeerpolder. Datum: 27-02-2018. Door: Anton Cruysheer. Bron: Academia. Artikel is geplaatst in 2018, Archeologica Naerdincklant, Archeologisch tijdschrift voor het Gooi en omstreken.

◊ Behandeld: 14-12-1950. Transcriptie radio bulten over Ingebruikname NERA in de Horstermeer. Artikel: ANP Nieuwsbericht – 14-12-1950 Bericht: 66. Datum: 14-12-1950. Archiefnr: ANP Nieuws. Bron: Delpher.nl.

 

Vragen

♦ Waar is de link gebleven? Is het filmpje nog ergens beschikbaar? “http://www.hkndb.nl/html/wetenswaardigheden/wetenswaardigheden_archief/wetenswaardigheden_2006/2006_12_22_nera_video.php” (Video uit 1957, over ontvangen signaal Russische kunstmaan Spoetnik).

Aanbevolen verhalen

 

Nederhorst den Berg.
Nederhorst den Berg gelegen aan de Vecht met een rijke en roerige geschiedenis en vele mooie buitenplaatsen.

Kasteel Nederhorst
In NEDERHORST DEN BERG ligt aan de slotlaan kasteel Nederhorst. De eerste Brucht is rond 1260 gebouwd waarna er rond 1486 een kasteel is verschenen.

Kerk op de heuvel Nederhorst
In NEDERHORST DEN BERG staat een oude kerk met een lange geschiedenis en was van grote betekenis voor deze streek.

Hinderdam met  fort Hinderdam en buitenplaatsen Koningslust en Hinderrust.
In NEDERHORST DEN BERG ligt in de Vecht fort Hinderdam met ernaast Buitenplaats Hinderrust en aan de kant van Nigtevecht Koningslust en Overdam.

De Spiegelplas
In NEDERHORST DEN BERG is na turfwinning, door zandwinning uit de Spiegel- en Blijkpolder de spiegelplas ontstaan. Vandaar ook HET BEELD DE BAGGERAAR in het dorp.

Extra informatie Horstermeer:
♦ https://www.dbnl.org/tekst/eede003wald01_01/ (Dagboek van Frederik van Eeden e.a. 1898-1903)

Extra informatie NERA
♦ https://neragebouwdotcom.wordpress.com/ (werkplek in de polder)
♦ https://www.youtube.com/watch?v=LLYDOt5GFjo (Luchtvideo Nera)
♦ https://youtu.be/9FRlzIZS7Mg (Video over de schotelantene die toen SBS en Veronica uitzond of opving)

Bron Horstermeer:
♦ Walden in droom en daad
♦ Werinon 72 Blz 66 tm 70 – Historische kring

Bron NERA:
♦ https://nl.wikipedia.org/wiki/Horstermeerpolder
♦ https://nl.wikipedia.org/wiki/Radio_Kootwijk_(zender)
♦ Werinon 4 – Historische kring
♦ Werinon 102 – Historische kring – Artikel “Nederhorst den Berg na de bevrijding deel 4: 1949”; Door Mark Hilberts.